تهران – رئیس سندیکای صنایع کنسرو ایران با هشدار نسبت به وضعیت بحرانی تامین روغن در کشور، اعلام کرد که تولیدکنندگان صنعت غذا، بهویژه در بخش کنسرو، با کمبود شدید و عرضه نامتعارف این ماده اولیه حیاتی مواجه هستند. این شرایط، در کنار دشواریهای تولید و کاهش دسترسی به مواد خام، صنعت کنسرو را در آستانه تعطیلی قرار داده و پیشبینی میشود بهزودی شاهد افزایش قیمت و کاهش تولید، بهویژه در کنسرو ماهی باشیم.
خبرگزاری تخصصی اگروفودز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان گزارش میدهد:
مسعود بختیاری، رئیس سندیکای صنایع کنسرو، با اشاره به اهمیت بالای صنعت کنسرو در امنیت غذایی کشور، تاکید کرد که با وجود این جایگاه استراتژیک، تولیدکنندگان با مشکلات جدی در تامین مواد اولیه، بهویژه روغن، دست و پنجه نرم میکنند. او این چالش را یکی از مهمترین معضلات کنونی صنعت غذا دانست.
بحران روغن: قلب تپنده تولید در آستانه توقف
روغن، پایه فرمولاسیون و چالش تامین
بختیاری در تشریح اهمیت روغن اظهار داشت که این ماده یکی از اصلیترین مواد اولیه در بسیاری از صنایع غذایی است و در برخی موارد، اساس و پایه فرمولاسیون محصولات را تشکیل میدهد. وی افزود: “در صنعت کنسرو، ۱۸ تا ۲۰ درصد از پایه فرمولاسیون را روغن تشکیل میدهد که نشاندهنده نقش حیاتی آن است.”
بازار سیاه و عرضه دو فاکتورهای
وی به مشکل گرانی و عرضه غیرشفاف روغن در بازار اشاره کرد و گفت: “در حال حاضر نرخ مصوب روغن ۶۴ هزار و ۵۰۰ تومان است، اما این محصول در بازار آزاد و بهصورت غیررسمی با قیمت بالای ۸۲ تا ۸۳ هزار تومان خرید و فروش میشود.” به گفته رئیس سندیکای صنایع کنسرو، توزیعکنندگان اقدام به عرضه دو فاکتورهای میکنند؛ به این صورت که برای قیمت مصوب، فاکتور رسمی صادر میشود و مابهالتفاوت آن از طریق فاکتورهای غیررسمی و با پرداخت نقدی، دلار، سکه یا واریز به حسابهای ناشناس تسویه میگردد. این شیوه باعث میشود که تولیدکنندگان نتوانند مابهالتفاوت پرداختی را در اسناد قانونی خود ثبت کنند. او افزود که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان از این وضعیت مطلع هستند.
پیامدهای کمبود بر امنیت غذایی و تولید داخلی
تهدید تعطیلی کارخانجات و سکوت مسئولان
رئیس سندیکا با لحنی هشدارآمیز بیان کرد که در نتیجه این مشکلات، کارخانجات تولیدکننده کنسرو در آستانه تعطیلی قرار گرفتهاند. وی با ابراز تاسف گفت: “علیرغم اهمیت بالای صنعت کنسرو در امنیت غذایی، تولیدکنندگان با مشکلات کمبود مواد اولیه روبرو هستند و متاسفانه کسی هم پاسخگو نیست.”
تحریمهای داخلی، سهمیه روغن و ذخایر استراتژیک
بختیاری بارها تاکید کرده است که “تحریمهای داخلی به مراتب سختتر از تحریمهای بینالمللی هستند.” او با اذعان به اینکه تولیدکنندگان از محدودیت منابع ارزی و دشواریهای تامین ارز آگاهند، خاطرنشان کرد که در شرایط بحرانی فعلی، بازرگانی دولتی باید از ذخایر روغن خود، سهمیهای را در اختیار صنعت قرار دهد تا از توقف تولید جلوگیری شود.
آینده مبهم کنسرو ماهی: کاهش تولید و افزایش قیمت
عوامل موثر بر کاهش تولید و پیشبینی قیمت
مسعود بختیاری در خصوص وضعیت بازار کنسرو ماهی نیز توضیح داد: “با توجه به افزایش هزینههای تولید و کمبود مواد اولیه، بهزودی شاهد تغییر در قیمت کنسرو خواهیم بود.” وی همچنین پیشبینی کرد که به دلیل کاهش واردات کنسرو ماهی (که یک سوم سال گذشته بوده)، عدم تخمین دقیق صید داخلی و کاهش ضریب استحصال از صید داخلی، تولید کنسرو ماهی نسبت به سال قبل با کاهش قابل توجهی روبرو خواهد شد.
تحلیل اگروفودز برای فعالان صنعت غذا:
کمبود روغن و عرضه دو فاکتورهای، چالش اصلی صنعت غذا، به خصوص کنسرو، در ایران است. این وضعیت فرصتهایی برای سرمایهگذاری در زنجیره تامین روغن، بهویژه در پالایش و توزیع شفاف، ایجاد میکند. فعالان باید به سمت تنوع در فرمولاسیون محصولات و تامین مواد اولیه جایگزین حرکت کنند و برای مقابله با تحریمهای داخلی، خواستار شفافیت و حمایت دولت باشند.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟