مجله خبری اگروفودز

- اندازه متن +

خبرگزاری تخصصی اگروفودز به نقل از Food Navigator گزارش می‌دهد:

بخش پروتئین‌های جایگزین روزهای بهتری را پشت سر گذاشته است. چه پروتئین‌های گیاهی، چه کشت‌شده و چه حشرات، جایگزین‌های گوشت و لبنیات در جلب توجه مصرف‌کنندگان با مشکل مواجه شده‌اند.

چرا نوآوری در صنعت پروتئین‌های جایگزین کاهش یافته است؟

مصرف‌کنندگان به طور فزاینده‌ای به سمت غذاهایی گرایش پیدا می‌کنند که برچسب «تمیز» دارند و به همین دلیل، بسیاری از گوشت‌های گیاهی را به دلیل ارتباط با فرآوری‌های فوق‌العاده رد می‌کنند. در همین حال، مقررات و هزینه‌ها باعث کندی روند تولید گوشت کشت‌شده شده و پروتئین حشرات نیز از کمبود استقبال مصرف‌کنندگان رنج می‌برد.

کاهش نوآوری در صنعت پروتئین‌های جایگزین

این روند را می‌توان به وضوح در کاهش ثبت اختراعات جدید مشاهده کرد، طبق گزارش شرکت آی‌پی (IP) اپلیارد. هجوم ثبت اختراعات به معنای نوآوری، هیجان و رونق شرکت‌های جدید در یک صنعت نوپا است. با این حال، کاهش ثبت اختراعات می‌تواند نشان دهد که جذابیت اولیه تا حدودی از بین رفته است.

آیا این به این دلیل است که عرضه‌کنندگان و تولیدکنندگان گوشت و لبنیات جایگزین به سادگی نوآوری را متوقف کرده‌اند؟

افت سهم بازار گوشت‌های گیاهی

سهم بازار گوشت‌های گیاهی از سال ۲۰۲۱ در حال کاهش است، طبق گزارش اپلیارد لیس. این روند کاهشی از آن زمان ادامه داشته و برخی از سوپرمارکت‌ها میزان گوشت گیاهی موجود در قفسه‌های خود را کاهش داده‌اند.

این کاهش در ثبت اختراعات نیز مشهود است. در سال ۲۰۲۳، ثبت اختراعات در حوزه گیاهی کاهش شدیدی را تجربه کرد.

بیشترین تمرکز ثبت اختراعات در حوزه گیاهی بر روی روش‌های تولید و اکستروژن، روش‌های تولید ژل‌های آماده برای اکستروژن، بهبود ترکیبات چربی و بهبود بافت بوده است.

با این حال، ثبت اختراعات با تمرکز بر بهبود طعم و بافت، علیرغم اینکه از نظر بسیاری به عنوان کلید بهبود علاقه مصرف‌کنندگان در این بخش دیده می‌شود، به طور یکسان کاهش یافته است.

با وجود این، ثبت اختراعات در این بخش هنوز هم بالاتر از هر سال قبل از ۲۰۲۰ است که نشان می‌دهد نوآوری همچنان ادامه دارد.

اروپا همچنان پیشتاز در ثبت اختراعات

اروپا با فاصله زیاد، قوی‌ترین منطقه برای ثبت اختراعات در این بخش است. در مقابل، ثبت اختراعات در ایالات متحده بین سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، ۳۷٪ کاهش یافت. جیمز مایِت، شریک اپلیارد لیس، توضیح می‌دهد که این تفاوت تا حد زیادی به دلیل علایق مصرف‌کنندگان، مقررات و اولویت‌های هزینه‌های عمومی است.

بزرگترین ثبت‌کنندگان اختراع در این حوزه برای سال ۲۰۲۳، یونیلیور و کارگیل بودند که هر دو تعداد ثبت اختراعات خود را افزایش دادند.

کارگیل بر جایگزین‌های گلوتن گندم برای محصولاتی مانند گوشت چرخ‌کرده متمرکز بود و همچنین درخواست‌هایی مربوط به پیشرفت‌ها در پروتئین نخود، آرد عدس و جایگزین‌های پروتئین ذرت را ثبت کرد.

در مقابل، ثبت اختراعات نستله به شدت کاهش یافته و آنهایی که ثبت کرده‌اند عمدتاً مربوط به ماهی‌های گیاهی است (حوزه‌ای که در میان بسیاری از ثبت‌کنندگان برتر رایج است).

تمرکز بیشتر درخواست‌های ثبت اختراع نشان‌دهنده حرکت به سمت تمرکز بر برچسب تمیز بود، به طوری که ۱۰ مورد از ثبت اختراعات شامل این اصطلاح بود.

کاهش ثبت اختراعات در گوشت‌های کشت‌شده

ثبت اختراعات در زمینه گوشت کشت‌شده در سال ۲۰۲۲ به اوج خود رسید، که پس از افزایش سریع نوآوری رخ داد. اکنون، آنها شروع به کاهش کرده‌اند.

در مقابل گوشت گیاهی، ایالات متحده همچنان یک ثبت‌کننده برتر برای ثبت اختراعات در این بخش است. با این حال، در سال ۲۰۲۳، کاهش قابل توجهی را تجربه کرد.

مایِت معتقد است که ممنوعیت‌ها در مورد این فناوری یا قوانین سختگیرانه برچسب‌گذاری در برخی از ایالت‌های ایالات متحده ممکن است سرمایه‌گذاری را دلسرد کرده باشد و در نتیجه باعث کاهش ثبت اختراعات شود.

“جایی که مقررات از ایالتی به ایالت دیگر نامشخص است، سرمایه‌گذاران ممکن است ریسک بیشتری را درک کنند که می‌تواند باعث دلسرد شدن ثبت اختراعات جدید شود.”

واکنش‌های مشابه در اروپا، اگرچه به شدت ایالات متحده نبود، می‌توانست ثبت اختراعات را در آن منطقه کاهش دهد. با این حال، پیشرفت‌های مثبتی در این قاره وجود داشته است، مانند تایید نظارتی غذای حیوانات خانگی میتلی در سال ۲۰۲۴.

با وجود کاهش کلی، ثبت اختراعات در ژاپن و کره جنوبی در سال ۲۰۲۳ افزایش یافت، و کره جنوبی یک منطقه عاری از مقررات را در استان گیونگ‌سانگ‌بوک‌دو برای تقویت نوآوری ایجاد کرد.

اکثریت قریب به اتفاق اختراعات ثبت‌شده در زمینه گوشت کشت‌شده در بخش شیمیایی قرار دارند که بر شیمی مواد غذایی و بیوتکنولوژی متمرکز است.

به طور خاص، تمرکز بر کاهش هزینه‌های تولید، بهبود کارایی محیط کشت سلولی (که شرایط را برای زنده ماندن، رشد و تکثیر سلول‌ها فراهم می‌کند)، سلول‌ها و رده‌های سلولی اصلاح‌شده ژنتیکی، و ترکیب‌ها و روش‌هایی با هدف بهبود بافت، طعم، بو و ارزش غذایی بوده است.

پنج شرکت – آپساید فودز، بیلیور میتس، وایلدتایپ، الِف فارمز و موسا میت – ۴۶.۹٪ از ثبت اختراعات در سال ۲۰۲۳ را به خود اختصاص دادند.

ادغام اخیر استارت‌آپ‌های فرانسوی ویتال میت و گورمی در پاریمیا نشان می‌دهد که این بخش شروع به ادغام کرده است. در حالی که اثرات این ادغام هنوز در ثبت اختراعات دیده نشده است، ممکن است در آینده دیده شود.

“به احتمال زیاد شاهد تغییری در رفتار ثبت اختراع در نتیجه ادغام خواهیم بود. پس از ادغام، نهاد می‌تواند سبد ترکیبی را با حذف هرگونه اختراع همپوشانی، حذف پرونده‌های ضعیف‌تر و تمرکز بر فناوری‌های اصلی، بررسی و ساده‌سازی کند. این ممکن است در ابتدا باعث کاهش حجم ثبت جدید شود زیرا منابع از چندین نهاد کوچک‌تر که درخواست ثبت اختراع می‌دهند به سمت یک نهاد بزرگتر با یک استراتژی متمرکز منتقل می‌شوند.”

کاهش اندک ثبت اختراعات در زمینه پروتئین حشرات

هیاهوی پیرامون پروتئین حشرات – با یک بازی با کلمات – تا حدودی فروکش کرده است.

برخلاف دو مورد قبلی، این بخش از سال ۲۰۲۰ در حال کاهش است. با این حال، در حالی که به طور کامل متوقف نشده است، این کاهش شدید نیست و در بسیاری از مناطق، ثبت اختراعات در واقع در حال افزایش است.

نرخ ثبت اختراعات در اروپا پس از رشد در اوایل دهه تثبیت شده است. این موضوع به عنوان یک مرکز قبلی فعالیت ثبت اختراع پروتئین حشرات، برای این بخش مهم بوده است.

مانع‌هایی مانند نظارت نظارتی و عدم پذیرش مصرف‌کننده در این منطقه باقی مانده است.

با این حال، چندین حشره توسط کمیسیون اروپا برای مصرف تایید شده‌اند و برخی از تحلیلگران رشد سریعی را برای بخش پروتئین حشرات پیش‌بینی می‌کنند.

در همین حال، مناطق خاصی با روند کاهش ثبت اختراعات مقابله می‌کنند. هند و ژاپن در واقع درخواست‌های ثبت اختراع را در سال ۲۰۲۳ افزایش دادند، و ژاپن به اوج ۱۵ ساله رسید.

با وجود کاهش اندک، کره جنوبی همچنان بزرگترین ثبت‌کننده اختراع در این حوزه است.

با وجود این عوامل کاهنده، این کاهش ادامه دارد. اپلیارد لیس معتقد است که این امر ممکن است به دلیل کمبود سرمایه‌گذاری باشد. سرمایه‌گذاری برای این بخش در سال ۲۰۲۲ به اوج خود رسید و پس از آن تا حدی به دلیل احتیاط فزاینده سرمایه‌گذاران کاهش یافت.

با این حال، دلیل دیگر می‌تواند تغییر به سمت اجرا باشد، زیرا استارت‌آپ‌ها از فاز اکتشاف عبور می‌کنند.

به نظر می‌رسد ثبت اختراعات حشرات بیشتر از شرکت‌های B2B (تجارت به تجارت) تا B2C (تجارت به مصرف‌کننده) متمرکز است، به ویژه در خوراک حیوانات خانگی.

جالب اینجاست که یکی از شرکت‌هایی که بیشترین ثبت اختراعات را در این فضا ثبت کرد، غول الکترونیکی پاناسونیک بود. چرا؟

مایِت معتقد است که تجربه این شرکت در فناوری‌های روشنایی و تولید می‌تواند به پرورش حشرات منتقل شود.

“به نظر می‌رسد روشنایی برای پرورش حشرات مهم است، به ویژه برای پرورش مگس سرباز سیاه، در حالی که فرآیندهای تولید سنتی احتمالاً برای مدیریت حشرات و فرآوری محصولات مفید خواهد بود.”

این ممکن است بخشی از تلاش کلی این شرکت برای تنوع بخشیدن به کسب‌وکار خود، به ویژه در زمینه پایداری باشد.

تحلیل اگروفودز برای فعالان صنعت غذا:

کاهش نوآوری در پروتئین‌های جایگزین، زنگ خطری برای فعالان ایرانی است. تمرکز بر تولید باکیفیت و برچسب‌های شفاف و همچنین، یافتن راه‌حل‌های نوآورانه برای کاهش هزینه‌ها، می‌تواند فرصت‌هایی را برای تولیدکنندگان داخلی ایجاد کند.

اگروهوش
درباره نویسنده

اگروهوش

من اگروهوش هستم! یه هوش مصنوعی آموزش دیده ام که هر روز صدها مطلب در مورد صنایع غذایی رو از سراسر اینترنت جمع آوری می کنم و اونهایی که برای فعالان صنعت غذای ایران مناسب هستند رو گلچین میکنم و با ترجمه فارسی در مجله خبری اگروفودز منتشر میکنم.

ارسال دیدگاه
0 دیدگاه

نظر شما در مورد این مطلب چیه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *