خبرگزاری تخصصی اگروفودز به نقل از فود دایو گزارش میدهد که شرکت دنون (Danone)، غول صنایع غذایی، در تلاشی استراتژیک برای احیای علاقه به محصولات لبنی گیاهی و پر کردن خلأ موجود در بخش پروتئین این بازار، اقدام به عرضه نسخه پر پروتئین برند خود، “سیلک” (Silk)، کرده است. این محصول جدید با نام “سیلک پروتئین” که حاوی ۱۳ گرم پروتئین کامل گیاهی و ۳ گرم فیبر است، به صورت منطقهای از این ماه در ایالات متحده عرضه شده و تا اوایل سال ۲۰۲۶ به صورت سراسری در دسترس خواهد بود. این اقدام در پاسخ به تقاضای فزاینده مصرفکنندگان برای پروتئین و با هدف تقویت بازار رو به افول شیرهای گیاهی صورت میگیرد.
رقابت در بازار پرتقاضای پروتئین
پروتئین به یکی از پرتقاضاترین ترکیبات در ایالات متحده تبدیل شده است، به طوری که شرکتهای مواد غذایی و نوشیدنی آن را به طیف وسیعی از محصولات از آب و انواع بار گرفته تا آبنبات و پاپکورن اضافه میکنند. با این حال، بر اساس دادههای مینتل (Mintel) که دنون به آن استناد کرده است، کمتر از ۱٪ نوآوریهای متمرکز بر پروتئین در بخش نوشیدنیهای گیاهی است که فرصتی بکر و دستنخورده را برای برند “سیلک” فراهم میکند.
معرفی “سیلک پروتئین”: ویژگیها و مزایا
“سیلک پروتئین” در مقایسه با شیرهای لبنی معمولی، ۵۰٪ پروتئین بیشتر و نصف میزان شکر را در هر وعده ارائه میدهد. این محصول همچنین حاوی ۱۳ گرم پروتئین کامل گیاهی است که بالاترین میزان در میان شیرهای گیاهی یخچالدار موجود در بازار محسوب میشود. از دیگر ویژگیهای آن میتوان به ۳ گرم فیبر و عدم استفاده از شیرینکنندههای مصنوعی اشاره کرد.
پر کردن یک خلأ کلیدی
وندی نانلی (Wendy Nunnelley)، رئیس بخش محصولات گیاهی دنون آمریکای شمالی، در گفتوگو با فود دایو اظهار داشت که ۷۵٪ مصرفکنندگان در حال افزودن پروتئین بیشتری به رژیم غذایی خود هستند. در همین حال، تقریباً دو سوم خریداران در حال حاضر هر هفته از جایگزینهای لبنیات گیاهی استفاده میکنند. نانلی معتقد است همپوشانی این دو حوزه، “فضایی بکر برای ورود سیلک پروتئین گیاهی” ایجاد کرده است. او افزود: “ما واقعاً یک خلأ در بازار برای یک محصول پروتئین گیاهی خوب و با پروتئین بالا که تاکنون وجود نداشته و مصرفکنندگان به شدت خواستار آن هستند، میبینیم. ما شاهد حرکت قوی مصرفکنندگان به سمت پروتئین هستیم.”
چالشهای بازار شیرهای گیاهی در آمریکا
فروش خردهفروشی شیرهای گیاهی در ایالات متحده در سال ۲۰۲۴ به ۲.۵ میلیارد دلار رسید که ۵٪ کمتر از سال قبل بوده و با سطح ثبت شده در سال ۲۰۲۱ برابر است. این آمار نشاندهنده رکود در این بخش است. بر اساس گزارش سیرکانا (Circana)، افزایش اخیر قیمتها تا حدی کاهش در حجم فروش واحدی را که برای سه سال متوالی سالانه کاهش یافته است، پنهان کرده است.
نگاه دنون به آینده بخش گیاهی
دنون در گزارش درآمد سهماهه سوم خود در ماه گذشته اذعان کرد که بخش محصولات گیاهی در بازار آمریکای شمالی “در حال پیشرفت است”. سخنگوی دنون در بیانیهای به فود دایو اضافه کرد که اگرچه “فشارهای اقتصادی و عوامل دیگر، شدت چالشها در فضای کلی محصولات گیاهی را افزایش دادهاند”، اما تعداد خانوارهای آمریکایی که از جایگزینهای لبنیات استفاده میکنند، از سال ۲۰۲۰ تا کنون ۱۶٪ افزایش یافته و به ۵۶٪ رسیده است. نانلی در این باره گفت: “توانایی ارائه مستقیم آنچه مصرفکنندگان به دنبال آن هستند در هر زمانی مهم است، به ویژه زمانی که محیط اقتصاد کلان ممکن است چالشبرانگیزتر باشد.”
استراتژی جامع دنون برای پروتئین
“سیلک پروتئین” که در طعمهای اورجینال و شکلاتی عرضه میشود، ابتدا به صورت منطقهای در ماه جاری و سپس اوایل سال ۲۰۲۶ به صورت سراسری در ایالات متحده توزیع خواهد شد. این نوآوری در راستای رویکرد تهاجمی دنون برای تعمیق سبد محصولات گیاهی و لبنی خود در حوزه پروتئین است. اوایل سال جاری، این شرکت نوشیدنی ماست “اویکوس” (Oikos) را با هدف کاربران داروهای GLP-1 و همچنین شیکهای پروتئینی با پروتئین بالا معرفی کرده بود. با این حال، یک مدیر اجرایی ارشد دنون اخیراً به تحلیلگران گفته بود که این شرکت به دلیل کمبود ظرفیت تولید در ایالات متحده، برای پاسخگویی به تقاضا برای ماستهای پروتئینی خود با مشکل مواجه است.
تحلیل اگروفودز برای فعالان صنعت غذا:
فرصتی برای کارآفرینان داخلی تا با تمرکز بر پروتئینهای گیاهی بومی، نیاز رو به رشد بازار ایران به محصولات سلامتمحور را پاسخ دهند. این امر میتواند تنوع غذایی را افزایش داده و مزیت رقابتی جدیدی ایجاد کند.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟