خبرگزاری تخصصی اگروفودز به نقل از EIT Food گزارش میدهد: با توجه به چالش فزاینده جمعیت سالخورده در اروپا که طبق گزارش دفتر مرجع جمعیت (PRB)، نُه کشور از ده کشوری که بالاترین درصد افراد بالای ۶۵ سال را دارند در این قاره قرار گرفتهاند، متخصصان صنعت غذا بر نقش حیاتی تغذیه در سالمندی سالم و پیشگیری از بیماریهای مرتبط با سن تأکید کردهاند. این روند، گرچه نشاندهنده پیشرفت علم پزشکی است، اما بار مالی سنگینی را بر دوش خدمات بهداشتی درمانی میگذارد، چرا که بخش فزایندهای از شهروندان با مشکلات ناشی از کهولت سن مواجه میشوند.
در رویداد اخیر “نکست بایت” (Next Bite) در بروکسل، ایزابل مدینا، دانشمند غذا از شورای عالی تحقیقات علمی اسپانیا (CSIC)، و سارا ده پلسماکر، مدیر گروه سلامت و تندرستی در شرکت پوراتوس (Puratos)، به بررسی نیازهای تغذیهای خاص سالمندان و چگونگی ترغیب مصرفکنندگان برای اتخاذ رویکردهای پیشگیرانه از سنین پایینتر پرداختند.
چالش جمعیت سالخورده اروپا و بار مالی بر خدمات درمانی
بار مالی بر سیستمهای بهداشتی اغلب به رژیم غذایی وابسته است. بیماریهای مرتبط با رژیم غذایی عامل اصلی مرگومیر زودهنگام در سراسر جهان هستند و قبل از فوت نیز میتوانند فشار قابلتوجهی بر خدمات بهداشتی وارد کنند. برای داشتن سالمندی سالم، توجه ویژه به رژیم غذایی اهمیت بالایی دارد.
نیازهای تغذیهای خاص سالمندان
ایزابل مدینا توضیح میدهد که وقتی افراد پا به سن میگذارند، اغلب در دریافت کافی مواد مغذی با مشکل مواجه میشوند. دلایل متعددی برای این امر وجود دارد؛ غالباً افراد مسن احساس نیاز به غذا خوردن نمیکنند که این به معنای عدم دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدنشان است. علاوه بر این، مصرفکنندگان مسنتر اغلب توانایی جذب مواد مغذی کلیدی را از دست میدهند. به عنوان مثال، آنها برای حفظ توده عضلانی سالم، به پروتئین بیشتری نسبت به افراد جوانتر نیاز دارند. به همین دلایل، افراد مسن باید غذاهای غنی از مواد مغذی، به ویژه غذاهای سرشار از پروتئین، بیشتری نسبت به اکثر مصرفکنندگان مصرف کنند.
پیوند سلامت روان و رژیم غذایی: مبارزه با استرس اکسیداتیو و التهاب
سلامت روان و تغذیه به طور ناگسستنی به هم پیوستهاند. تعدادی از مواد تشکیلدهنده مانند ماهی، روغنهای دریایی، امگا-۳، جلبکها، ریزجلبکها و جلبک دریایی، تأثیر مثبتی بر سلامت روان دارند. سلامت روان میتواند با افزایش سن به دلیل دو مشکل شایع بدتر شود: استرس اکسیداتیو و التهاب. مدینا توضیح داد که سالمندی با استرس اکسیداتیو و التهاب بالاتر همراه است، اما میتوان با تغذیه آن را کاهش داد.
التهاب با افسردگی و خستگی مرتبط است، در حالی که استرس اکسیداتیو به تعدادی از اختلالات روانی از جمله اسکیزوفرنی، اختلال دوقطبی، اختلالات اضطرابی و افسردگی مرتبط شناخته شده است.
نقش امگا-3 و مسئولیت صنعت غذا
غذاهایی مانند امگا-۳ میتوانند این دو عامل را کاهش دهند. علم هنوز در حال بررسی چرایی این پدیده است و این یکی از کانونهای تحقیقات خود مدینا محسوب میشود. مدینا پیشنهاد کرد که صنعت غذا باید اطمینان حاصل کند که ماهیها به گونهای پرورش داده میشوند که حاوی مواد مغذی مناسب برای معکوس کردن التهاب و استرس اکسیداتیو باشند.
ترغیب به رویکرد پیشگیرانه: سرمایهگذاری بر سلامت در سنین جوانی
برای سالمندی سالم، مصرفکنندگان باید از سنین بسیار پایینتر سلامت خود را هدف قرار دهند. با این حال، همانطور که سارا ده پلسماکر در رویداد نکست بایت اشاره کرد، مصرفکنندگان اغلب انتظار پاداشهای فوری دارند. بنابراین، ترغیب مصرفکنندگان به شروع زودهنگام تفکر در مورد سالمندی یا هدف قرار دادن مصرفکنندگان جوانتر با محصولات سالمندی سالم دشوار است. صنعت باید درکی از چگونگی عملکرد سالمندی سالم و اینکه کدام غذاها برای مصرفکنندگان مفید هستند، ایجاد کند. در حالی که نگرانیها در مورد سالمندی سالم ممکن است برای بسیاری از مصرفکنندگان دور از دسترس به نظر برسد، اما برای همه مرتبط است. هرگز برای شروع تفکر در مورد مواد مغذی مناسب برای داشتن سالمندی خوب زود نیست.
تحلیل اگروفودز برای فعالان صنعت غذا:
روند افزایش سن جمعیت ایران فرصتی برای تولیدکنندگان غذای فراسودمند سالمندی و ترویج تغذیه پیشگیرانه است. کارآفرینان میتوانند بر آموزش و توسعه محصولات غنی از پروتئین، امگا-3 و ترکیبات ضدالتهاب برای سالمندان و نسل جوانتر تمرکز کنند تا بازار رو به رشد این بخش را هدف قرار دهند.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟