خبرگزاری تخصصی اگروفودز به نقل از Food Navigator گزارش میدهد…
زمان پیشبینی روندها فرا رسیده است. با گذشت کمی بیش از یک ماه تا پایان سال، ما سخت مشغول بررسی آینده و تلاش برای کشف روندهای سال 2026 هستیم.
روندهایی که در سال 2026 کمرنگ میشوند
از روندهای فناوری مواد غذایی تا رنگها و مواد تشکیلدهنده، همه مشتاق پیشبینی داغترین موضوعات سال آینده هستند. اما یک روی دیگر سکه نیز وجود دارد. برخی از روندهای قوی مواد غذایی و نوشیدنی ممکن است در سال 2026 ادامه نداشته باشند.
ماتچا: قربانی موفقیت خود؟
به نظر میرسد ماتچا (نوعی چای سبز ژاپنی) دستنیافتنی است. این نوشیدنی در حال حاضر همهجا حاضر است و رنگ سبز منحصربهفرد آن فوراً برای مصرفکنندگان قابل تشخیص است. با این حال، به گفته آلیس پیلکینگتون، تحلیلگر اصلی شرکت اطلاعات بازاریابی مینتل (Mintel)، ماتچا میتواند “قربانی موفقیت خود” شود. تقاضای زیاد برای ماتچا باعث کاهش کیفیت آن شده است. زنجیره تأمین در حال حاضر زیر بار این تقاضا خم شده است که منجر به ورود پودرهای بیکیفیت به بازار و ارزان شدن مراسم سنتی و بسیار محترم چای شده است. پیلکینگتون خاطرنشان میکند: “حداقل از نظر هیاهو و تبلیغات در سال 2026، ماتچا قادر به تکرار آنچه در سال 2025 اتفاق افتاد، نخواهد بود.”
رژیمهای غذایی پر پروتئین و کم کربوهیدرات: پایان یک دوره
پیشبینی میشود که روند رژیمهای غذایی پر پروتئین و کم کربوهیدرات، مانند کتو و پالئو، در سال 2026 کاهش یابد. شرکت اطلاعات بازار گرند ویو ریسرچ (Grand View Research) میگوید: “ترن هوایی رژیمهای غذایی در حال کند شدن است – علاقه سریع افزایش مییابد، اما با بازگشت مصرفکنندگان به اعتدال، حتی سریعتر کاهش مییابد.” مصرفکنندگان از رژیمهای غذایی مرتبط با قوانین سختگیرانه و “حداکثر رساندن” مواد مغذی و مواد تشکیلدهنده دور میشوند و به سمت رژیمهای غذایی متعادلتر و متنوعتر حرکت میکنند. خطرات سلامتی مرتبط با رژیمهای غذایی سختگیرانه نیز کمکی نخواهد کرد. طبق پلتفرم تحلیل هوش مصنوعی تیستوایز (Tastewise)، علاقه به رژیم کتو در سطح جهانی 18.5 درصد کاهش یافته است. به نظر میرسد این روند در سال 2026 ادامه داشته باشد.
شیرینیهای ویروسی: گذرا و زودگذر
شیرینیهای ویروسی سال 2025 را تحت سلطه خود درآوردند. به عنوان مثال، شکلات دبی به قدری محبوب شد که کمبود جهانی پسته را به دنبال داشت. پیلکینگتون از مینتل (Mintel) اشاره میکند که ماهیت این شیرینیها به گونهای است که حفظ محبوبیت آنها برای مدت طولانی دشوار است. “در حالی که درست است که محصولاتی مانند شکلات دبی و نوشیدنیهای غیرالکلی خامه ای در سال 2025 در شبکههای اجتماعی ویروسی شدهاند، اما این محصولات اغلب چیزی هستند که مصرفکنندگان یک بار امتحان میکنند، در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذارند و سپس سراغ چیز دیگری میروند.” از آنجایی که مصرفکنندگان سعی میکنند میزان قند مصرفی خود را محدود کنند، بعید است این شیرینیهای شیرین محبوب باقی بمانند، اگرچه عناصر طعمی خاصی، مانند پسته، ممکن است همچنان باقی بمانند.
نوشیدنیها و میانوعدههای CBD: موانع نظارتی
نوشیدنیها و میانوعدههای CBD (کانابیدیول) پتانسیل بازار قویای را نشان دادهاند و برخی از تحلیلگران رشد چشمگیری را برای موارد سابق پیشبینی میکنند. برخی از برندها، مانند نوشیدنی بریتانیایی تریپ (Trip)، در حال حاضر محبوبیت قابل توجهی را تجربه کردهاند. با این حال، برای CBD، مشکل اصلی، مقررات و موانع ظاهراً غیرقابل عبوری است که ایجاد میکند. یک سخنگو از این شرکت میگوید: “این [محصول] نمیتواند به جریان اصلی برسد زیرا موانع انطباق، هر تلاشی برای توسعه را کند میکند.” این امر، همراه با عدم اطمینان مداوم مصرفکنندگان، به این معنی است که ممکن است در سال 2026 کاهش یابد.
مشارکتهای برندها: خستگی مصرفکننده
مشارکت بین برندها – به ویژه بین برندهای مواد غذایی و غیرغذایی – در سال 2025 فراوان بوده است. همکاری بین برندهای مواد غذایی و فیلمهای محبوب یک نمونه بارز است. با این حال، به گفته میمی بونت، مدیر ارشد بینش در شرکت اطلاعات بازار اینووا مارکت اینسایتز (Innova Market Insights)، مشارکتهای بیش از حد برندها ممکن است باعث “فرسودگی مصرفکننده” شود. مشارکتهای بیش از حد برندها با یک فیلم واحد ممکن است توسط مصرفکنندگان “زیادهروی” تلقی شود. “برخی از برندها برای حضور در روند یا پرداختن به یک گفتمان، به بازار هجوم میبرند. در حالی که آنها در واقع مطابق با روند هستند، اگر منطقی نباشند، خطر خستگی مصرفکننده وجود دارد.” این مشارکتها ممکن است برای طرفداران جذاب باشد، اما برای سایر مصرفکنندگان، خستگی از مشارکت میتواند به یک واقعیت تبدیل شود.
تحلیل اگروفودز برای فعالان صنعت غذا:
این روندها در ایران نیز قابل مشاهده است. کاهش تقاضا برای ماتچا و رژیمهای سختگیرانه، فرصتهایی برای تولیدکنندگان مواد غذایی سالمتر و متنوعتر ایجاد میکند. همچنین، فعالان صنعت باید مراقب اشباع بازار از محصولات زودگذر و مشارکتهای بیش از حد برندها باشند.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟