-
اندازه متن
+
خبرگزاری تخصصی اگروفودز به نقل از FoodNavigator گزارش میدهد…
ضربه بزرگ به غذاهای فوق فرآوری شده (UPFs)
غذاهای فوق فرآوری شده (UPFs) بزرگترین ضربه خود را دریافت کردهاند. یک مجموعه مقالهی برجسته از مجله پزشکی معتبر The Lancet، این استدلال قوی را مطرح کرده است که آنها با طیف وسیعی از بیماریهای مزمن مرتبط هستند و به تقریباً تمام سیستمهای ارگانهای بدن انسان آسیب میرسانند. این مطالعه که بیش از ۱۰۰ مقاله در این زمینه را ارزیابی کرده است، نشان میدهد که کیفیت رژیم غذایی در سراسر جهان به دلیل شیوع UPFs در حال کاهش است.
پنج یافته بزرگ و پیامدهای آنها برای غذا و نوشیدنی
بسیاری از منتقدان طبقهبندی نووا، که بر اساس آن سطح فرآوری غذا سنجیده میشود، استدلال کردهاند که همبستگی را با علیت اشتباه میگیرد. مصرف UPF در بسیاری از موارد با نتایج نامناسب سلامتی مرتبط بوده است، اما منتقدان استدلال میکنند که این به دلیل محتوای مواد مغذی غذاها است تا وضعیت آنها به عنوان UPFs.
این مطالعه استدلال میکند که عوامل دیگری نیز در این زمینه دخیل هستند: محتوای کم فیتوشیمیاییها که از سلامت محافظت میکنند، و همچنین تراکم انرژی بالا و اختلال در ساختارهای غذایی. اختلال در ساختارهای غذایی، به عنوان مثال، میتواند بر نحوه هضم غذا تأثیر بگذارد، که میتواند نتیجه منفی داشته باشد.
ماریون نِستل، یکی از محققان، توضیح میدهد: «بیشتر غذاهای فوق فرآوری شده شبیه غذاهای واقعی که از آنها مشتق شدهاند نیستند. با استخراج مواد تشکیلدهنده، آنها را سریعتر قابل هضم میکنند و منابع کالری آنها را سریعتر جذب میکنند، که لزوماً به نفع متابولیسم نیست.»
بافتهای نرم نیز با آسیب مرتبط هستند. نستل توضیح میدهد: «بافتهای نرم نیازی به جویدن ندارند، بنابراین فرآیند هضم سرعت میگیرد»، که به همین ترتیب برای متابولیسم مفید نیست.
حتی UPFهای سالمتر نیز نسبت به همتایان کمتر فرآوری شده خود سالمتر نیستند. منظور آنها این است که ماست فوق فرآوری شده نسبت به ماست ساده، ناسالمتر است.
برای صنعت، این یافتهها ممکن است به این معنی باشد که عوامل بیشتری برای بررسی وجود دارد در حالی که تأثیرات سلامتی محصولات را بررسی میکند، نه فقط ترکیب تغذیهای.
مقررات و سیاستها
این تحقیق از مقرراتی که غذاهای سرشار از چربی، نمک و شکر را هدف قرار میدهند انتقاد میکند، و نشان میدهد که این امر تنها منجر به این شده است که UPFs برای ماندن زیر آستانههای این مواد تشکیلدهنده، اصلاح شوند. محققان معتقدند که مسائل اصلی همچنان باقی مانده است.
نستل میگوید: «بسیاری از محصولاتی که سرشار از چربی، نمک و شکر هستند را میتوان در آشپزخانههای خانگی تهیه کرد و فوق فرآوری شده نیستند. آنها ممکن است تأثیرات مشابهی بر دریافت کالری داشته باشند یا نداشته باشند.»
در عوض، آنها پیشنهاد میکنند که قوانینی بهطور خاص UPFs را هدف قرار دهد. به عنوان مثال، محدودیتهایی در سطوح مواد تشکیلدهنده خاص UPF، مانند شیرینکنندههای مصنوعی و رنگها، میتواند اعمال شود. یا به طور متناوب، این میتواند با پروفایلهای مواد مغذی ترکیب شود تا تصمیم بگیرند کدام محصولات را تنظیم کنند.
پیشنهاداتی برای سیاستها شامل برچسبهای هشداردهنده، مالیات بر برخی از UPFs و محدودیتها در محیطهای مدرسه است.
در مورد تأثیری که مالیات UPF میتواند بر خانوادههای کمدرآمد داشته باشد، که اغلب به UPFهای ارزان قیمت متکی هستند، پیشنهاد میشود که پول حاصل از این مالیاتها برای یارانه دادن به وعدههای غذایی کمفرآوری شده برای چنین خانوادههایی استفاده شود.
در حالی که اینها تنها پیشنهاداتی در این مرحله هستند، صنعت باید برای تمرکز مجدد بر ایده هدف قرار دادن UPFs از طریق سیاست، آماده باشد.
بیماریهای مزمن و UPFs
این تحقیق مطالعات متعددی را جمعآوری میکند که سهم فزاینده غذاهای فوق فرآوری شده در رژیمهای غذایی در سراسر جهان را با خطر بیماریها و شرایط مزمن مرتبط میکند.
این موارد شامل چاقی، بیماریهای قلبی عروقی، بیماری مزمن کلیوی، دیابت نوع ۲، بیماری کرون و افسردگی است.
بسیاری از مطالعات بررسی شده، مشاهداتی بودند، که صرفاً همبستگیها بین مصرف UPF و این شرایط را بررسی میکردند. با این حال، ارتباطات در سراسر گروههای بزرگ و با کیفیت بالا ثابت بود.
برخی از مطالعات ملموستر بودند. به عنوان مثال، دو مطالعه که تأثیر رژیمهای غذایی را که از نظر کالری و مواد مغذی کلان مطابقت داشتند مقایسه کردند، دریافتند که رژیمهای غذایی UPF همچنان با افزایش وزن بیشتر مرتبط هستند، زیرا کالری بیشتری به دلیل خوشخوراکی بیش از حد رژیم غذایی مصرف شده است.
تحقیقات موجود، اکثر معیارهای مورد استفاده برای تعیین علیت برای بیماری را برآورده میکند. ارتباطات ثابت، قوی و با افزایش مصرف UPF افزایش یافت.
به طور خلاصه، این پیوند بهطور قطعی اثبات نشده است، اما سازگاری آن در بیش از ۱۰۰ مطالعه قوی است.
پیامدهای صنعت
صنعت قبلاً با ارتباطات منفی مصرفکنندگان با UPFs سروکار داشته است. این امر تنها از این یافتهها رشد خواهد کرد.
علاوه بر پیامدهای منفی ناشی از خود غذا، آسیبهای ناشی از UPFs نیز با آلایندههای ناشی از بستهبندی مواد غذایی مرتبط است.
بستهبندی که معمولاً برای UPFs استفاده میشود اغلب حاوی مواد شیمیایی مضر مانند فتالاتها، بیسفنولها و مواد پرفلوئوروآلکیل و پلیفلوئوروآلکیل (PFAS) است.
این مواد شیمیایی اغلب با اختلال غدد درونریز مرتبط هستند، که میتواند باعث مشکلات سلامتی مانند کاهش باروری شود.
به عنوان مثال، فتالاتها بهطور مداوم با کاهش باروری و همچنین تأثیرات منفی بر رشد و تکامل کودک مرتبط بودهاند.
این مواد شیمیایی میتوانند از بستهبندی مورد استفاده در UPFهای طولانیمدت یا در UPFهایی که مستقیماً از بستهبندی خورده میشوند، وارد غذا شوند. سپس مصرفکنندگان آنها را مصرف خواهند کرد.
این یافتهها بستهبندی را به جای صرفاً غذا، با آسیبهای UPF مرتبط میکند. این امر تلاشها برای کاهش مواد شیمیایی مضر در بستهبندی را دوباره در کانون توجه قرار میدهد.
الگوی غذایی UPF
آسیبهای عمده مرتبط با UPFs فقط به محصولات خاص UPF مربوط نمیشود، بلکه به «رژیم غذایی UPF» در کل مربوط میشود.
این رژیمهای غذایی، این مجموعه مقالات پیشنهاد میکند، رژیمهای غذایی سنتی را در کشورهای سراسر جهان جابهجا کردهاند. UPFs برای جابهجایی رژیمهای غذایی سنتی طراحی شدهاند.
بین سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۲۲، مصرف UPF در کشورهای کمدرآمد، کمدرآمد-متوسط و متوسط-بالا بهطور قابلتوجهی افزایش یافت. کسانی که کمترین مصرف اولیه UPF را داشتند، بیشترین افزایش را داشتند.
بسیاری از آسیبهای مرتبط با UPFs ناشی از این واقعیت است که آنها بهشدت مصرف میشوند و عمدتاً ناشی از خوشخوراکی بیش از حد آنهاست.
ماریون نستل میگوید: «غذاهای فوق فرآوری شده طوری طراحی شدهاند که مقاومتناپذیر باشند و مصرف مکرر را ترویج کنند.»
این باعث «تخریب» کیفیت رژیم غذایی در سراسر جهان میشود، این مقاله پیشنهاد میکند، که منجر به افزایش نتایج نامناسب سلامتی فوق میشود.
به عنوان مثال، بسیاری از مطالعات نشان دادند که جمعیتهایی که مصرف UPF در آنها افزایش یافته است، مصرف مواد مغذی مهم مانند پروتئین و فیبر، کاهش مصرف فیتوشیمیاییهای محافظ سلامتی و افزایش دریافت برخی از افزودنیها را که با نتایج نامناسب سلامتی مرتبط هستند، داشتهاند.
به طور خلاصه، این مطالعه تأکید میکند، مشکل بزرگتر از خود غذاها است، بلکه الگوی کلی رژیم غذایی است که آنها ایجاد میکنند.
تحلیل اگروفودز برای فعالان صنعت غذا:
یافتههای این تحقیق، زنگ خطری جدی برای صنعت غذای ایران است. افزایش مصرف UPFها میتواند به تشدید بیماریهای مزمن و کاهش کیفیت رژیم غذایی در کشور منجر شود. فعالان صنعت باید با بازنگری در فرمولاسیون محصولات، کاهش مواد مضر و ارتقای برچسبگذاری، به سمت تولید غذاهای سالمتر حرکت کنند. همچنین، حمایت از تولید و مصرف غذاهای سنتی و کمفرآوریشده، یک فرصت طلایی برای کارآفرینان داخلی است.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟