خبرگزاری تخصصی اگروفودز به نقل از FoodNavigator گزارش میدهد…
آلدی شراکت خود با تولیدکننده شکلات بدون کاکائو را گسترش میدهد
در ماه گذشته، خردهفروشی آلدی (Aldi) اعلام کرد که شراکت خود را با چوویوا (ChoViva)، تولیدکننده شیرینیجات بدون کاکائو، گسترش خواهد داد. پس از عرضه موفقیتآمیز مینی تخممرغهای کرهای بدون کاکائو این تولیدکننده در فوریه که با نام تجاری خصوصی Dairyfine این شرکت به فروش رسید، این خردهفروشی اعلام کرد که سه محصول جدید با تم جشنهای مختلف به این مجموعه اضافه خواهد کرد: یک عروسک هالووین چوویوا و دو محصول دیگر با تم کریسمس.
چگونه شکلات بدون کاکائو تولید میشود؟
چوویوا که با ترکیبی از تخمه آفتابگردان، شکر و چربیهای گیاهی تولید میشود و با همکاری شرکت شکلاتسازی آلمانی WAWI-Schokolade AG ساخته شده است، ادعا میکند که طعم و عطر شکلات را بدون نیاز به کاکائو بازسازی میکند.
همکاریهای تجاری و حضور در بازار
علاوه بر همکاری با آلدی، این ماده اولیه اوایل امسال در فروشگاه زنجیرهای هایپرمارکت کافلند (Kaufland) آلمان نیز عرضه شد، و ویفر بایتز (Waffle Bites) و ناپولیتیان (Neapolitans) حاوی چوویوا با نام تجاری خصوصی K-Classic این فروشگاه در ماه می به قفسهها راه یافتند. سایر شرکای برجسته صنعتی شامل شیرینیپزیهای اروپایی لیندت اند اسپرونگلی (Lindt & Sprüngli)، واوی (Wawi) و پیاستن تریتس (Piasten Treets) هستند.
افزایش تقاضا برای جایگزینهای بدون کاکائو
این یکی از چندین استارتاپ اروپایی است که جایگزینهای بدون کاکائو تولید میکنند و با بیثباتی مداوم در بازار جهانی کاکائو، شاهد افزایش تدریجی تقاضا برای محصولات خود هستند.
چالشهای بازار کاکائو و تاثیر آن
در حالی که قیمت کاکائو از اوج خود در آوریل 2024 و ژانویه 2025 تثبیت شده است، تعدادی از عوامل خطر همچنان باقی ماندهاند. انتخابات سیاسی ماه گذشته در ساحل عاج – بزرگترین تولیدکننده کاکائو در جهان – سوالات بیشتری را در مورد قیمتهای آتی مزارع ایجاد کرده است، در حالی که مزارع قدیمی و گسترش ویروس شوت متورم همچنان عملکرد را تحت تاثیر قرار میدهند.
پیشبینیهای آینده و کمبود کاکائو
در بلندمدت، صندوق جهانی طبیعت (WWF) پیشبینی کرده است که اگر شیوههای فعلی تأمین و تولید بدون تغییر باقی بماند، کمبود کاکائو میتواند تا سال 2030 به بیش از 2.2 میلیون تن برسد.
پیدا کردن جایگزینهای پایدار
در این شرایط، تولیدکنندگان بیشتری در حال بررسی مواد اولیهای هستند که میتوانند جایگزینهای مناسبی را ارائه دهند و از نیاز به افزایش بیشتر قیمتها در یک بازار تورمی جلوگیری کنند.
نظر مدیرعامل وین-وین
مارک گولدِر (Mark Golder)، مدیرعامل شرکت وین-وین (Win-Win) میگوید: “در 18 ماه گذشته، ما شاهد افزایش چشمگیر درخواستها برای جایگزینهای شکلات بدون کاکائوی خود بودهایم، زیرا تولیدکنندگان و ارائهدهندگان خدمات غذایی به دنبال راهحلهایی برای بحران مداوم کاکائو هستند.”
فناوری تولید شکلات بدون کاکائو وین-وین
شرکت وین-وین که در سال 2021 تأسیس شد، از فناوری تخمیر در کنار روشهای سنتی شکلاتسازی مانند برشته کردن، تصفیه و تمپر کردن استفاده میکند تا مواد اولیه مانند برنج و خارنوبک را به یک جایگزین شکلات بدون کاکائو تبدیل کند که به گفته آنها، ظاهر، ذوب شدن و طعم یکسانی دارد. گولدِر اضافه میکند: “جایگزین شکلات بدون کاکائو وین-وین تقریباً بهطور یکسان در تمام کاربردها مانند شکلات معمولی عمل میکند و علاقه به آن از طیف گستردهای از بخشهای محصولات غذایی در حال افزایش است.” دستهبندیهایی که “علاقه زیادی” ایجاد میکنند شامل کیک، بیسکویت، شیرینی، بستنی، نوشیدنیها و شیرینیجات هستند.
گسترش محصولات و حضور در رستورانهای ستارهدار
وی میگوید: “ما شاهد انفجار علاقه از سوی بازار هستیم.” “ما قبلاً تأییدیههای اولیه را از تولیدکنندگان و خردهفروشان، و همچنین سرآشپزهایی که از محصولات ما در منوی رستورانهای ستارهدار میشلن، مانند Apricity در لندن استفاده میکنند، دریافت کردهایم.”
توسعه خط تولید وین-وین
بر اساس این علاقه، این شرکت فناوری غذایی بریتانیا نیز خط تولید خود را گسترش داده است تا شامل انواع شکلات تلخ، شیری و سفید، در قالبهای پوششی، پایدار در پخت و بدون نیاز به تمپر نیز شود.
افزایش علاقه به محصولات نوکوکو
در Nukoko، جایگزین شکلات، بحران کاکائو نیز باعث علاقه قابل توجهی به محصولاتش شده است، به گفته راس نیوتون (Ross Newton)، بنیانگذار این شرکت. وی میگوید: “این موضوع بسیار بزرگ بوده است.” “ما نوکوکو را یک سال قبل از افزایش قیمت کاکائو راهاندازی کردیم و یک شبه علاقه به آن 100٪ افزایش یافت و از آن زمان تاکنون در سطح بالایی باقی مانده است.” این تولیدکننده از یک فرآیند اختصاصی استفاده میکند که شامل تخمیر کنترلشده برای آزاد کردن ترکیبات طعمدهنده شبیه شکلات در دانههای باقلا است.
رقابتپذیری قیمتی جایگزینها
هم وین-وین و هم نوکوکو میگویند که جایگزینهای کاکائوی آنها در حال حاضر از نظر قیمت رقابتی هستند.
قیمت پایینتر جایگزینهای شکلات
گولدِر در وین-وین میگوید: “ما در حال حاضر میتوانیم وین-وین را با قیمتهایی پایینتر از شکلات معمولی ارائه دهیم و انتظار داریم این شکاف بیشتر شود.” نیوتون اضافه میکند که در دسترس بودن دانههای باقلا، با برداشت بیش از سه میلیون تن در اتحادیه اروپا در هر سال، با قیمتی “حدود 0.30 پوند در هر کیلوگرم” نوکوکو را “یک جایگزین مقرونبهصرفه برای کاکائو” میسازد.
کاهش اثرات زیست محیطی
در حالی که کاکائو با جنجالهایی در مورد تأثیرات زیست محیطی خود، از جمله مشارکت در جنگلزدایی، مواجه است، این جایگزینها ادعا میکنند که آسیب کمتری به سیاره وارد میکنند.
مزایای زیست محیطی جایگزینها
وین-وین میگوید که جایگزینهای شکلات آن برای تولید به 80٪ آب کمتر نیاز دارند و 82٪ انتشار CO2e کمتری نسبت به شکلات معمولی تولید میکنند. نوکوکو نیز ادعا میکند که ردپای زیست محیطی بهطور قابل توجهی سبکتری دارد. و چوویوا میگوید که 80٪ انتشار CO2 کمتری تولید میکند و تا 94٪ آب کمتری مصرف میکند.
نگرش بلندمدت به جایگزینها
برای این جایگزینهای کاکائو، این فقط ارائه یک راهحل کوتاهمدت نیست.
پیشبینیها و تغییرات در صنعت
نیوتون میگوید: “من فکر میکنم هزینههای بالاتر برای کاکائو باقی خواهد ماند و دادههای بلندمدت روند صعودی را نشان میدهد.” “این بدان معناست که علاقه به جایگزینها و علاقه بازار به اصلاح محصولات خود در 10 سال آینده افزایش خواهد یافت. ما قبلاً شاهد اصلاح محصولات توسط برندهای بزرگ، برندهای قدیمی که دههها در قفسهها بودهاند، بودهایم، تا جایی که از نظر قانونی نمیتوان آنها را شکلات نامید. من فکر میکنم نکته کلیدی در اینجا ایجاد تعادل بین نیاز به اصلاح و حفظ استانداردهایی است که قبلاً رعایت میشد و تجربه مصرفکننده کاهش نمییابد.”
افزایش تقاضای جهانی برای شکلات
گولدِر موافق است: “تقاضای جهانی برای شکلات در حال افزایش است. حتی با وجود اینکه عرضه کاکائو کمتر مطمئن میشود و مصرفکنندگان به دنبال در دسترس بودن قابل اعتماد شیرینیجات شکلاتی مقرونبهصرفه و ‘هماندازه’ هستند.”
نتیجهگیری و آینده صنعت
“کاهش و عدم اطمینان مداوم در کاکائو باعث میشود که صنعت ناگزیر به یافتن جایگزینهایی برای پاسخگویی به تقاضای مصرفکننده شود.”
تحلیل اگروفودز برای فعالان صنعت غذا:
ظهور جایگزینهای کاکائو فرصتی برای نوآوری و کاهش وابستگی به بازارهای سنتی است. این روند، تولیدکنندگان ایرانی را به سمت استفاده از مواد اولیه بومی و ایجاد محصولات با ارزش افزوده هدایت میکند. ایجاد شراکت با شرکتهای خارجی و ورود به بازارهای جهانی میتواند در این زمینه موفقیتآمیز باشد.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟