خبرگزاری تخصصی اگروفودز به نقل از Packaging Dive و Grocery Dive گزارش میدهد که روندهای اخیر در صنعت غذا و نوشیدنی، از جمله فشار فزاینده بر مصرفکنندگان، تغییرات در عادات خرید و چالشهای بیسابقه در بخش گوشت گاو، سودآوری شرکتهای بستهبندی را تحت تاثیر قرار داده است. این عوامل اقتصادی و ژئوپلیتیکی، که در گزارشهای مالی اخیر مدیران عامل شرکتهای بزرگ بستهبندی مورد بحث قرار گرفتهاند، منجر به کاهش حجم فروش و تغییر در تقاضا برای محصولات بستهبندی شدهاند. این تحولات در حالی رخ میدهد که تعلیق مزایای برنامه کمک تغذیه تکمیلی (SNAP) – که پس از امضای قانونی در روز چهارشنبه به منظور پایان دادن به طولانیترین تعطیلی دولت فدرال ایالات متحده کاهش خواهد یافت – امیدهایی را برای بهبود وضعیت ایجاد کرده است.
تاثیر عوامل اقتصادی بر عادات خرید مصرفکننده
مدیران اجرایی شرکتها در تماسهای مالی خود، اجرای قوانین مهاجرتی و تعلیق پرداخت مزایا را به عنوان دلایلی برای کاهش مشارکت و هزینهکرد مصرفکنندگان مطرح کردند. در همین حال، مصرفکنندگان همچنان تحت فشار هزینهها قرار دارند و به محصولات ارزانتر روی میآورند. به طور خاص، کمبود عرضه و افزایش هزینههای ورودی، قیمت گوشت گاو را به رکوردهای بیسابقهای رسانده است – به طوری که طبق آمار اداره آمار کار، از فوریه ۲۰۲۰ تا پاییز امسال، ۵۱ درصد افزایش یافته است – و مصرفکنندگان خرید گوشت گاو را کاهش دادهاند. این کاهش فروش در سهماهه سوم، تامینکنندگان بستهبندی را که به مشتریان صنعت گوشت خدمات میدهند، تحت تاثیر قرار داده است.
کاهش فروش در سوپرمارکتها و گرایش به برندهای خصوصی
مایک داس، مدیرعامل گرافیک پکیجینگ اینترنشنال (Graphic Packaging International)، در تماس مالی ۴ نوامبر شرکت خود اظهار داشت که فشار هزینهها بر مصرفکننده در کاهش فروش سوپرمارکتها مشهود است. اگرچه حجم فروش این شرکت در سهماهه سوم نسبت به سال گذشته ۲ درصد کاهش یافته، اما او تاکید کرد که این عملکرد همچنان “بهتر از اکثر بازارهایی است که ما در آن فعالیت میکنیم.”
تقسیم بازار مصرفکننده و پیامدهای آن
داس افزود: “به طور فزایندهای از مشتریان CPG (کالاهای مصرفی بستهبندیشده) خود میشنویم که بازار مصرفکننده به دو بخش تقسیم شده است. مصرفکنندگان با درآمد بالاتر هنوز در حال هزینه کردن هستند، اما متفاوت و با دقت بیشتری این کار را انجام میدهند. مصرفکنندگان با درآمد کمتر همچنان با افزایش بیشتر قیمت مواد غذایی، از خریدهای خود میکاهند.”
برای چندین دوره گزارش مالی، مدیران اجرایی به شرایط اقتصادی اشاره کردهاند که منجر به “پایینآمدن سطح خرید” (trade-downs) میشود؛ یعنی زمانی که مصرفکنندگان به گزینههای ارزانتر برای یک محصول مشابه روی میآورند. این روند، رشد فروش محصولات با برندهای اختصاصی (private-label) را تقویت کرده و در مقابل، برندهای نامآشنا را با چالش مواجه ساخته است. داس به طور خاص، این تغییر را برای مدتی است که ذکر کرده، زیرا مصرفکنندگان همچنان با فشارهای هزینهای مانند تورم مواجه هستند.
او این ماه گفت: “در محصولات خانگی در قاره آمریکا، شاهد کاهش خرید مصرفکنندگان و روی آوردن آنها به جایگزینهای با برند خصوصی هستیم. خردهفروشیهای بزرگ، هایپرمارکتها و سوپرمارکتهای تخفیفی همچنان سهم بازار را از سوپرمارکتهای سنتی میگیرند. این یکی از نیروهای محرک پشت افزایش شدید عرضه محصولات با برند خصوصی است.”
رونق پروتئین و نقش داروهای GLP-1
شرکتها شاهد افزایش قابل توجهی در تمایل مصرفکنندگان به غذاها و نوشیدنیهای غنی از پروتئین برای حمایت از اهداف سلامت و تندرستی خود بودهاند. به عنوان مثال، مدیران دنون (Danone) در تماس ۳۱ اکتبر توضیح دادند که شرکت در تامین تقاضای فزاینده مصرفکنندگان برای ماستهای پرپروتئین با مشکل مواجه است. این گرایش به پروتئین تا حدی به داروهای GLP-1 و مدیریت وزن مرتبط است.
داس از گرافیک پکیجینگ اینترنشنال، با اشاره به جایگزینی پلاستیک در محصولات کشاورزی و گوشت، گفت: “پانتهای مقوایی ما، به همراه نوآوریهای جدید دیگر مانند خط تولید پیپرسِیل (PaperSeal)، کاملاً با روندهای امروزی به سمت تغذیه سالمتر و افزایش استفاده از GLP-1 مطابقت دارند.”
بحران در صنعت گوشت گاو
با این حال، بخش گوشت گاو به دلیل چالشهای تاریخی ناشی از مجموعهای از عوامل – از جمله کمبود نیروی کار، خشکسالی و شیوع انگل – به یک «گوسفند سیاه» تبدیل شده است که تاثیرات آن به سایر بخشهای زنجیره تامین نیز سرایت کرده است.
تام هسفرتر، رئیس پکیجینگ کورپوریشن آو آمریکا (Packaging Corporation of America)، در تماس مالی ۲۳ اکتبر شرکت خود اظهار داشت: “همه در مورد گوشت گاو شنیدهاند. این یک بخش بزرگ برای ماست. و تعداد گلههای گاو به پایینترین میزان ۷۰ سال اخیر رسیده است. بنابراین، مبارزات زیادی در آنجا در جریان است.”
کاهش تولید و فشار بر بستهبندی
داستین سماچ، مدیرعامل سیلد اِیر (Sealed Air)، در تماس مالی ۴ نوامبر گفت که نرخ برداشت گوشت گاو در سهماهه سوم ۱۰.۵ درصد نسبت به سال قبل کاهش یافته است و “کاهش بیشتر از حد انتظار در تولید گوشت گاو، بر حجمهای مرتبط با بخش صنعتی ما فشار وارد میکند.” وی افزود: “ما اکنون انتظار داریم که کشتار گوشت گاو در سال جاری، نسبت به سال ۲۰۲۴، در حدود میانه ارقام یک رقمی بدتر باشد.”
این اظهارات بر اساس دیدگاههای سماچ پس از سهماهه دوم است که در آن او به انعطافپذیری شرکت خود در مواجهه با بخش پرنوسان گوشت گاو اشاره کرد. او خاطرنشان کرد که پروتئین تازه یک بازار کلیدی برای شرکت، به ویژه برای راهحلهای فیلم برند کرایواک (Cryovac) است.
پروتئین یکی از شش دسته تمرکز شرکت اَمکور (Amcor) است که در مجموع نیمی از پورتفوی اصلی آن را تشکیل میدهد. این شرکت از رشد در محصولات لبنی مانند پنیر خبر میدهد، در حالی که بخش گوشت دچار افت شده است. پیتر کونیژنی، مدیرعامل اَمکور، در تماس مالی ۵ نوامبر این شرکت گفت: “فکر میکنم منصفانه است که بگوییم ما در حال حاضر در چرخه گوشت با کمی مشکل مواجه هستیم.”
اقدامات دولتی و بازسازی گلهها
رئیسجمهور دونالد ترامپ در ۷ نوامبر ۲۰۲۵ با دستور به وزارت دادگستری برای آغاز تحقیقات، به چالشهای صنعت گوشت گاو پرداخت. این تحقیقات برای بررسی شرکتهای بزرگ بستهبندی گوشت که به ایالات متحده خدمات میدهند – که برخی از آنها بینالمللی هستند – انجام میشود تا مشخص شود آیا آنها به طور مصنوعی قیمتها را افزایش میدهند یا خیر. وزارت دادگستری تاکنون تحقیقات رسمی را اعلام نکرده است. حتی اگر این آژانس تحقیقات را آغاز کند، بعید است که راهحلی سریع حاصل شود.
هسفرتر اظهار داشت که حل مشکل گوشت گاو “کمی زمان خواهد برد. همانطور که گفتم، تعداد گلهها به پایینترین میزان ۷۰ سال اخیر رسیده است و بازسازی این گلهها دو تا سه سال طول میکشد – و ما تنها یک سال در این فرآیند هستیم.” سماچ پیشبینی کرد که بازسازی گلههای گاو تا سال ۲۰۲۶ ادامه خواهد داشت، در سال ۲۰۲۷ نسبتاً ثابت خواهد ماند و احتمالاً در سال ۲۰۲۸ رشد خواهد کرد.
تاثیر اقدامات دولت ترامپ بر بازار
مدیران اجرایی اقدامات مختلف دولت ترامپ را برای نظارت بر چگونگی تاثیرگذاری آنها بر کسبوکار زیر نظر داشتند. به عنوان مثال، آنها طولانیترین تعطیلی دولت فدرال که به تازگی پایان یافت را زیر نظر داشتند، که با تعلیق مزایای برنامه کمک تغذیه تکمیلی (SNAP) همراه بود. سماچ از سیلد اِیر انتظار داشت که تاثیرات “موقت” باشد. او گفت: “در کوتاهمدت، تعطیلی ممکن است همچنان منجر به تشدید کاهش سطح خرید شود، زیرا خانوارهای با درآمد کمتر، دلارهای خود را حتی بیشتر صرفهجویی خواهند کرد.”
برخی از مدیران اجرایی نیز به سوالاتی در مورد چگونگی تاثیرگذاری اقدامات اجرای قوانین مهاجرتی فدرال بر تغییر عادات خرید برخی مصرفکنندگان پاسخ دادند. دن فیشر، مدیرعامل بال (Ball)، در تماس مالی ۴ نوامبر – که آخرین تماس او قبل از ترک شرکت بود – گفت: “وقتی چالشهای تقاضا را میشنوید، آنها را به طور خاص از مشتریانمان خواهید شنید، و احتمالاً آنها به پیشینه قومیتی، تاثیرات ICE (اداره مهاجرت و گمرک) گره خوردهاند.” اگرچه این روند در سهماهه سوم بر حجم قوطیهای فلزی بال تاثیری نداشت، “باید بر عناصر زیرساخت و توانایی آن مصرفکننده نهایی برای مصرف محصولات از طریق کانالهای تاریخی تاثیر بگذارد.”
کاهش فروش در میان مصرفکنندگان اسپانیاییتبار
نیک مودی، تحلیلگر RBC کپیتال مارکتز (RBC Capital Markets)، در تماس مالی ۷ اکتبر شرکت نوشیدنی کانسِتِلِیشن برندز (Constellation Brands) با مدیران اجرایی مطرح کرد که این شرکت در بهار شاهد کاهش شدید حجم فروش “برای آن دسته از برندها و ابعاد بستهبندی بود که به شدت با مصرفکنندگان اسپانیاییتبار در سراسر پورتفوی شما مرتبط هستند.” او گفت که این کاهش درست زمانی اتفاق افتاد که فعالیتهای اداره مهاجرت و گمرک (ICE) در سال جاری افزایش یافت، و از مدیران پرسید که آیا حجم فروش در غیاب فعالیتهای ICE رشد میکرد و آیا آنها انتظار بازگشت به رشد را پس از کاهش فعالیتهای ICE در سال آینده دارند.
مدیران کانسِتِلِیشن به طور مستقیم پاسخ ندادند، اما بر تلاشها برای توجه به جمعیتشناسی مصرفکنندگان و دادههای عادات هزینهکرد آنها تاکید کردند. ویلیام نیولندز، مدیرعامل، گفت که کانسِتِلِیشن ماهانه مطالعه مصرفکننده انجام میدهد و “آنچه برای ما برجسته بوده این است که ۸۰ درصد از مصرفکنندگان اسپانیاییتبار و غیر اسپانیاییتبار مورد بررسی، همچنان نگرانی خود را در مورد محیط اقتصادی-اجتماعی که با آن روبرو هستیم ابراز میکنند. ما یک پایگاه مصرفکننده داریم که کمی عقبنشینی کرده و در حال مشارکت نیست.”
او با این حال، به ناپایداری اقتصادی خاص در میان مصرفکنندگان اسپانیاییتبار اشاره کرد، حتی با وجود اینکه نیولندز خاطرنشان کرد که برند آبجو مدلوی (Modelo) کانسِتِلِیشن وفاداری فزایندهای از مصرفکنندگان اسپانیاییتبار را تجربه میکند و همچنان پرفروشترین آبجو از نظر دلاری در ایالات متحده است. نیولندز گفت که این شرکت همچنان ساختار قیمتگذاری و بستهبندی خود را برای حفظ مقرونبهصرفه بودن برای این جمعیت و سایرین بررسی میکند.
نیولندز اظهار داشت: “یکی از چیزهایی که ما با دقت بسیار زیاد ردیابی میکنیم، دادههای کد پستی است. و نتایجی که در مناطق کد پستی با درصد بالای اسپانیاییتباران مشاهده میکنید، به طور قابل توجهی بدتر از آن چیزی است که در بازار عمومی میبینید. فراهم کردن فرصت برای مصرفکنندهای که از نظر مالی در تنگناست تا یکی از برندهای نمادین ما را با قیمتی که در حال حاضر توان خرید آن را دارد پیدا کند، بخش مهمی از دلایل تمرکز کلیدی ما بر ساختار قیمتگذاری و بستهبندی در حال حاضر و در آینده است.”
تحلیل اگروفودز برای فعالان صنعت غذا:
روندهای جهانی فشار بر مصرفکننده و تقاضا برای محصولات ارزانتر، فرصت سرمایهگذاری در بستهبندیهای مقرونبهصرفه و برندهای خصوصی را در ایران ایجاد میکند. چالشهای صنعت گوشت گاو جهانی میتواند به فرصتی برای توسعه منابع پروتئینی جایگزین داخلی بدل شود.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟