خبرگزاری تخصصی اگروفودز به نقل از Foodnavigator گزارش میدهد…
گزارش جدیدی که توسط نشریه لنست منتشر شده است، بحث جهانی در مورد غذاهای فرآوری شده (UPFs) را دوباره شعلهور کرده است. این گزارش، مصرف این نوع غذاها را با آسیب به بیشتر اندامهای بدن مرتبط میداند.
توصیههای لنست و واکنشهای صنعت غذا
این گزارش، خواستار تغییرات اساسی در سیاستگذاریها از جمله مقررات سختگیرانهتر برای UPFها و محدود کردن دخالت صنعت در سیاستگذاریهای تغذیه است. محققان استدلال میکنند که محصولات بسیار فرآوری شده (اغلب محصولاتی که دارای افزودنیها، امولسیفایرها و تقویتکنندههای طعمدهنده هستند) با افزایش خطر بیماریهای مزمن، چاقی و مرگ و میر مرتبط هستند.
با این حال، توصیههای لنست با انتقاد شدید گروههای صنعت غذا و سایر فعالان این حوزه مواجه شده است. بسیاری از آنها، مبنای علمی و عملی بودن اقدامات پیشنهادی توسط لنست را زیر سوال میبرند. به همین دلیل، نهادهای تجاری و تولیدکنندگان هشدار میدهند که طبقهبندی غذاها بر اساس فرآوری، به جای پروفایل مواد مغذی، میتواند مصرفکنندگان را دچار سردرگمی کرده و دستورالعملهای غذایی موجود را تضعیف کند.
آنها استدلال میکنند که بسیاری از محصولات که برچسب “بسیار فرآوری شده” دارند، مانند نان سبوسدار، سبزیجات منجمد و غلات غنی شده، نقش مهمی در رژیمهای غذایی متعادل و امنیت غذایی ایفا میکنند. تحقیقات اخیر Lumina Intelligence به نمایندگی از FoodNavigator نشان داد که مصرفکنندگان بیش از هر زمان دیگری در مورد UPFها دچار سردرگمی شدهاند و به جای گزارشهای محکومکننده، به شفافسازی نیاز دارند.
واکنش صنعت غذا
نمایندگان صنعت همچنین تاکید میکنند که استراتژیهای بهداشت جهانی باید کیفیت مواد مغذی، مقرون به صرفه بودن و دسترسی را در اولویت قرار دهند. آنها به دههها تلاش برای اصلاح محصولات که منجر به کاهش نمک، شکر و کالری در محصولات اصلی شده است، اشاره میکنند و در عین حال، به تعهد به شفافیت و همکاری با سیاستگذاران اشاره دارند.
در اینجا، نظر صنعت و افراد مطلع در پاسخ به این گزارش آمده است:
«تولیدکنندگان مواد غذایی و آشامیدنی، طیف گستردهای از محصولات را تولید میکنند که همگی میتوانند بخشی از یک رژیم غذایی متعادل باشند – از غذاها و نوشیدنیهای روزمره، مانند نخود فرنگی منجمد، نان سبوسدار و غلات صبحانه، گرفته تا خوراکیهایی مانند پودینگ و شیرینی. شرکتها سالهاست که در حال ایجاد مجموعهای از تغییرات برای سالمتر کردن غذاها و نوشیدنیهایی هستند که همه ما میخریم، که این امر مطابق با دستورالعملهای دولتی است. در نتیجه، محصولات اعضای FDF که در فروشگاهها و سوپرمارکتها به فروش میرسند، در حال حاضر یک سوم کمتر نمک و شکر و یک چهارم کالری کمتری نسبت به سال 2015 دارند.»
«ما معتقدیم که برای اینکه همه به این اطمینان برسند که سیاستها و مقررات مربوط به غذا و نوشیدنی در دنیای واقعی کار میکنند، مشورت و همکاری بین دولت و صنعت بسیار مهم است و ما از این امر در شفافترین حالت ممکن حمایت میکنیم.»
«توصیههای غذایی فعلی بریتانیا برای مصرف بیشتر میوهها، سبزیجات و فیبر و مصرف کمتر قند و نمک، بر اساس دههها شواهد علمی است. همانطور که دانشمندان در مورد این گزارش اظهار نظر کردهاند، ما موافقیم که به تحقیقات بیشتر و با کیفیت بهتری نیاز داریم تا بتوانیم درک کنیم که آیا ارتباط بیشتری بین فرآوری مواد غذایی و سلامتی وجود دارد یا خیر. این موضوع با نظر کمیته مشورتی علمی مستقل دولت در مورد تغذیه همسو است.»
«اگر یک سس ماکارونی گوشتی یا یک مربای سبزیجات را بتوان به عنوان “بسیار فرآوری شده” و در نتیجه “بد” برچسبگذاری کرد، ما مسیر را گم کردهایم.»
«این غذاهای مغذی و مقرون به صرفه به مردم کمک میکنند تا بهتر غذا بخورند، اما به نظر لنست، تنها یک ماده تشکیلدهنده، آنها را در فهرست سیاه قرار میدهد. برچسب UPF، هم مصرفکنندگان و هم متخصصان را گیج میکند و مبنای مناسبی برای سیاستهای بهداشت عمومی نیست.»
«ما در هدف بهبود نتایج سلامت جهانی از طریق کیفیت و دسترسی به رژیم غذایی سهیم هستیم. با این حال، توصیههای سیاستی و حمایتی این مجموعه، فراتر از شواهد موجود است و اقدامات نظارتی جدیدی را بر اساس “فرآوری” یا “نشانگرهای” افزودنی پیشنهاد میدهد و خواستار حذف صنعت از سیاستگذاری است. اگر این توصیههای سیاستی به تصویب برسد، خطر محدود کردن دسترسی به غذاهای فرآوری شده متراکم از نظر مواد مغذی و کاهش در دسترس بودن گزینههای ایمن، مقرون به صرفه و با ماندگاری بالا در سراسر جهان وجود دارد.»
«مقامات بهداشت در سراسر جهان، استفاده از مفهوم “غذای فرآوری شده” را به عنوان مبنایی برای سیاستهای بهداشت عمومی رد کردهاند، زیرا فاقد اجماع علمی، عدم دقت و پتانسیل ایجاد سردرگمی است و این خطر وجود دارد که استراتژیهای تغذیه ای مبتنی بر شواهد را تضعیف کند.»
«سیاستهای بهداشت عمومی باید بر اساس مجموع شواهد علمی هدایت شود و واقعیتهای متنوع سیستمهای غذایی جهانی را در نظر بگیرد. طبقهبندیهای سادهانگارانه یا تلاش برای تنظیم غذاها بر اساس فرآیند تولید، خطر نادیده گرفتن عوامل ثابت شده برای نتایج سلامتی – رژیمهای غذایی متعادل، کیفیت مواد مغذی و دسترسی عادلانه به انتخابهای سالم – را به دنبال دارد.»
«IFBA و اعضای آن، از گفتگوی مداوم با سیاستگذاران و جوامع علمی و بهداشت عمومی برای تقویت پایگاه شواهد و اطمینان از اینکه سیاستها به طور موثر تغذیه و نتایج بهداشت عمومی جهانی را بهبود میبخشند، استقبال میکنند.»
نوآوریها و تغییرات در صنعت غذا
«ما برخی از این تصورات غلط در مورد UPFها را با استفاده از نگرانیها و بینشهای مصرفکنندگان به یک نکته مثبت تبدیل کردهایم تا محصولی ایجاد کنیم که اکثر نگرانیهای مردم را برطرف میکند. ما در حال راهاندازی یک پروتئین جدید به نام Super Superfoods هستیم که از پروتئین طبیعی و مواد غذایی کامل ساخته شده است و دارای یک لیست مواد تشکیلدهنده کوتاه و قابل تشخیص است، اما از همه مهمتر، از نظر تغذیه و طعم نیز عالی است.»
«این موضوع، برخی از بخشهای کسبوکار را دوباره شعلهور کرده است. ما تأثیر آنچه این سر و صدا میتواند ایجاد کند را دیدهایم و متوجه شدیم که نسبت به ابرقدرت خودمان خوابیدهایم. این ابرقدرت، مزایای سلامتی و تغذیه شگفتانگیز محصولات ما است. این بحث آزاد، به ما نشان داد که محصولات ما چقدر برای مردم خوب هستند. ما استراتژی ارتباطی خود را تنظیم کردیم، تیم تغذیه داخلی خود را گسترش دادیم و خط تولید محصولات خود را برای ایجاد محصولاتی که برای مصرفکنندگان جذاب باشد و بزرگترین نگرانیهای آنها را برطرف کند، تطبیق دادیم.»
«از بسیاری جهات ناامیدکننده بوده است، زیرا تمرکز را از مهمترین چیز در مورد غذا، یعنی جنبه تغذیه، دور کرده است. بسیاری از UPFهای مورد توجه، به طور سنتی از نظر تغذیه ضعیف هستند و این عامل اصلی ناسالم بودن محصولات برای ما است. در زمینه گوشت گیاهی، ما میدانیم که به عنوان یک UPF طبقهبندی میشویم، اما این موضوع، تأثیر بسیار کمی بر سالم بودن محصولات ما دارد، زیرا خواص تغذیهای آنها بسیار خوب است. محصولات ما سرشار از پروتئین، سرشار از فیبر، کم چرب اشباع شده و کم قند هستند. اینها دقیقاً همان نوع محصولاتی هستند که مردم میتوانند برای کاهش اثرات بهداشتی غذاهای سرشار از چربی اشباع شده، شکر و نمک مصرف کنند.»
«گزارشهایی مانند این، دیر به این بحث وارد شدهاند. صنعت، در حال حاضر در حال حرکت به سمت برچسبهای پاک است و اوضاع در حال تغییر است. به عنوان مثال، تقریباً تمام نشاستههای موجود برای فناوریهای مواد غذایی، در حال حاضر برچسب پاک دارند.» – امیر موسوی، بنیانگذار و مدیر خلاق Good Food Studio
موسوی از تجربه صحبت میکند. در Good Food Studio، او در مورد پروژههای خردهفروشی برندهای FMCG در سراسر غذاهای منجمد، اسنک و غذاهای سالم مشاوره میدهد. پیش از این، او غذاهای آماده با برچسب شخصی را برای سوپرمارکتها با Bakkavor و Oscar Mayer توسعه داد. اخیراً، او با جوی ویکس، متخصص تناسب اندام، در یک مستند بسیار بحثبرانگیز UPF برای کانال 4 همکاری کرد.
او میگوید، صنعت در حال حرکت به سمت “مزخرفات” UPF است زیرا همیشه به تقاضای مصرفکننده پاسخ میدهد. «پس از جنگ جهانی دوم، مردم کالری بیشتری میخواستند. در دهه 1990، غذاهای کمکالری وجود داشت. اکنون، همه چیز در مورد پروتئین بالا است.»
او نگران بحث فعلی UPF است و استدلال میکند که پوشش رسانهای اغلب به افراط کشیده میشود. «اینگونه است که شما در نهایت Heinz Beans را در لیستی از UPFهایی میبینید که باید مالیات بر آنها اعمال شود.»
بنابراین، اگر تولیدکنندگان در حال حاضر در حال پیشرفت در مورد برچسبهای پاکتر و محصولات کم UPF هستند، آیا این بدان معناست که آنها قبلاً معتقد بودند محصولات خطرناک هستند؟ موسوی میگوید: «اصلاً اینطور نیست». در حالی که او تاکید میکند که صلاحیت ارائه یک پاسخ قطعی را ندارد، اشاره میکند که تولیدکنندگان فقط از مواد تشکیلدهنده و فرآیندهایی استفاده میکنند که ایمن تلقی میشوند و در محدوده قانونی قرار دارند.
اگر بخواهد بحثی را انتخاب کند، این بحث با ادعاهای سلامتی در مورد برخی از غذاهای فرآوری شده خواهد بود. به ویژه غلات کودکان که اساساً HFSS هستند اما با ادعاهایی در مورد آهن، فیبر و سایر مواد مغذی، “سالم” جلوه داده میشوند.
تحلیل اگروفودز برای فعالان صنعت غذا:
این گزارش، هشداری برای فعالان صنعت غذا در ایران است. گرایش جهانی به سمت شفافیت و سلامت، تولیدکنندگان داخلی را ملزم به بازنگری در فرمولاسیون و برچسبگذاری محصولات میکند. تمرکز بر مواد اولیه باکیفیت و کاهش افزودنیهای مضر، فرصتهایی برای تمایز و رقابت در بازار ایجاد میکند.
نظر شما در مورد این مطلب چیه؟